Blogg

Blogg

Alla helgons helg 2011

TräningPosted by Fredrik Sun, November 06, 2011 19:43:17

Spenderades i vanlig ordning i goda vänners lag. Tack Annika, Lennart och Maud för en härlig helg!! Saknades gjordes Maria och Johan men ibland så går inte saker och ting ihop och då är det så. Det kommer fler år även om vi saknade er.

Den obligatoriska samlingsbilden.

En terrier, Meja och sedan storpudlarna Axa, Wille, Eros, Yoda, Vildur och Trolla.


Alla anlände på fredag kväll och då hade Fredrik kvällen före lagt ut ett par viltspår för att spåra i mörker. Sagt och gjort. Fredrik, Annika och Lennart åkte iväg för att ta de spåren. Hanna och Maud var kvar hemma och gjorde mat. De skulle vara tillbaka strax innan 20... Då ringer Fredrik och undrar om jag kan leta fram kartorna över skogen. "De är inte vilse, men vet inte riktigt vart de är..." smiley och de behöver en riktning att gå åt. I mörker så är saker och ting inte lika lätt som i dagsljus. *s* De kom i alla fall välbehållna åter.

Lördagen inleddes med att Eros och Axa fick vid det laget gå 41 h gamla viltspår. Något som gick galant för bägges del. Eros var tappt på ett ställe, men det var bara att säga åt honom att skärpa till sig, så tog han upp spåret och gick till slutet. Cirka 400 meter var spåret och det är som att åka snälltåg bakom honom.

Wille fick ett 500 meter spår av Maud i lättgången terräng med matte som förare. Ganska många vinklar och en del klurigheter. Han var så duktig, bra tempo, noggrann, kollade av annat ett par gånger men höll sig till spårkärnan och tog sig fram utan mankemang. Var dock rejält trött på slutet och det är inte så konstigt då spårkonditionen saknas. Spåret gick längs med en stig ett tag och Wille ville gärna kolla av andra sidan men följde sedan spåret och vid vinkeln så gick han snyggt av. Mer övergångar och korsande av stigar och vägar och följande av de behöver tränas.

Yoda fick ett spår av Annika, med en längd på cirka 500 meter. Spåret började i skogen och gick efter 300meter ut på ett fjolårshygge. Yoda spårade med ordentligt tryck i linan. Markerade apporterna men tyckte inte att de var så viktiga i början. Lek och köttbullar ändrade den inställningen och sedan plockade han resterande. Yoda har ett högt spårtempo och blir frustrerad när husse inte hänger med i samma fart, fick därför rekommendationen att springa bakom honom. Det var inte helt lätt att springa på ett hygge, så det blev inte så mycket med det på det spåret. Hans andra spår var cirka 400 m. Spårläggare var Lennart, som var lite ”full i faan” och hittade på lite klurigheter :o . I början slog Yoda en del fram och tillbaks i spåret, husse gjorde då som han fick rekommenderat och började springa. Då sög Yoda i och lämnade aldrig spårkärnan. I vinklarna slog Yoda av på takten lite grann, kollade snabbt av och sedan sprang vi igen. Kul att se att han blev mycket säkrare i högre hastighet. I slutet hade vi en vägövergång, vilket var första gången för Yoda som var lite konfunderad en stund, löste det dock utan inblandning.


Efter en del spår var det himmelens gott med grillad korv i skogen på eftermiddagen!

Söndag morgon så åkte Fredrik, Annika och Lennart för att återigen prova de vid det här laget 65 timmar gamla viltspåren. Axa började spåra och Eros fick samma spår efteråt. Bägge hundarna kom i mål, men fick jobba lite för det. Kul att se var att de hade inte samma svårigheter i spåret. När Eros kom av spåret med cirka 10meter tog han inte hjälp av människovittringen utan fortsatte jobba med snoken i backen tills dess att han kom tillbaks på spåret. Det var mycket bra störningsträning under spårarbete för Eros, och det är så de senaste eftersöken har sett ut för oss; att någon annan redan har varit där och sprungit runt.

Under tiden så la Maud ett spår till Wille och till Yoda.


Yodas spår gick över stock och sten med ett oräkneligt antal täta vinklar. Längden på spåret var 713meter enligt spårläggarens GPS smiley Yoda skötte spåret snyggt. Idag kunde husse inte springa lika mycket eftersom han vred knät ganska illa under en spårläggning precis innan, men det var lite samma sak som gårdagen; när husse springer så har Yoda bättre spårteknik. Vi skall försöka att ha ett högt tempo på kommande spår och sedan försöka sänka tempot så småningom för att spåret skall vara i fokus och inte kampen för att komma framåt. På sina ställen var spåret ganska klurigt och Yoda fick jobba hårt. Sista 100 metrarna var han riktigt trött och gjorde ett par misstag. Vi kom även in på Trollas spår, då plockade husse av honom och satte på honom ett tiotal meter därifrån. Var inga som helst problem att bryta och sedan starta igen.

Wille fick ett ängsspår med Maud som förare. Lugn, metodisk och det var inga problem med annan förare bakom. Lite fundersam ibland över vad Maud hittat på, runt runt runt träd och över gärdsgård men inga problem att lösa något utan tog sig säkert fram. Duktig Wille!

Meja fick sedan ett klurspår av Fredrik och Trolla och Vildur fick också spår. Trolla är så lik sin far temperamentmässigt sett och hon är en härlig spårbegåvning! Underbara lilla glada Trolleboll!

Trollas spår och Vildurs spår/rapport kan ni nog få läsa mer om på Mauds blogg. På samma sätt som Annika kommer skriva om Meja och Axas upplevelser i deras blogg smiley

Tack Annika för att du har fotat så mycket! Som alltid går tiden alldeles för fort när man har roligt så... Stort TACK, för en helt underbar helg!! Vi ses igen nästa år!

  • Comments(5)//blog.pudeltok.se/#post80